Monday, September 6, 2010

kesah termalu dOlu2


ini bukan cerita perasan. bukan juga cerita syok sendiri. tapi perihal akan kematangan diri.

bila bermuhasabah diri rasa macam makin lama makin bijak berpikir. mean bila teringat kesah dulu2 rasa macam.. eee tak matangnya aku. eee malu2..



situation 1 : pernah minta couple kat lelaki. pikir2 balik. malu gile maen mintak2 camtu. ingat macam nak mintak seposen ke? ingat untuk suka2 ke.. walaupun ade segelintir perempuan yang mintak couple dari lelaki tapi seeloknya biarlah lelaki yang mintak dulu. lebih manis gitu.

situation 2 : pernah bila tetamu kehormat datang rumah pastu aku siap join minum air+makan kuih lagi. malu tak? malu kan. da la tetamu kehormat patutnya kita yang jemput beliau makan bukan kita yang telan dulu.

situation 3 : pernah bila orang tua sebok bersembang aku tiba2 join sekaki bergosip. wakaka.. bila pikir balik malu kan menyampuk cakap orang tua. kita budak tak patut duk semeja borak dengan meraka. buruk ah perangai.

situation 4 : pernah masa form one dulu makan mi sup or roti canai pastu tumpah satu baju lencun kena kuah aku boleh buat dek je. tak tukar baju dan tak cuci. haish. then pakai tudung kelepet sampai serkup. pergh !! bulat2.



…………………



1 ) sekarang da tak mintak couple dari sang lelaki lagi. lelaki yang mintak couple. gentleman weh gentleman. haha :D

2 )sekarang aku sangat hormat pada tetamu dan seboleh2nya bagi minuman sedap or masak makanan lazat =.=

3 ) sekarang bila orang tua sembang aku akan pergi jauh2. buat hal sendiri. tak maw lagi duk sebok2 apatah lagi dok menyampuk.

4 ) kotor baju sikit pun da gelabah. pergi tandas cuci or tukar terus dan da pandai pakai tudung..




sebelum tidur aku mesti tengok bintang berpikir+layan perasaan. pikir benda dulu2. kalau benda camni aku mesti terasa malu dengan sendiri. sangat kebudak2an dulu2. nama pun budak kan. that’s why aku cakap sekarang aku matang sikit. tak banyak mana pun. lebih sikit je dari dulu.


sekian.


1 comment:

eMiNz said...

awak sudah matang sekarang..
saya gembira bagi pihak awak. n_n